Swipe to the left

Badkamerverlichting

Badkamerverlichting
26 februari 2016

Badkamerverlichting heeft veel om handen. Hoe ga je de ruimte verlichten? Welke typen verlichting heb je nodig? En aan welke eisen moet de verlichting eigenlijk voldoen? In dit artikel vertel ik je waar je rekening mee dient te houden bij het verlichten van de badkamer.

De Modular Duell

Bij het verlichten van de badkamer dient eerst gekeken worden naar welk type verlichting gewenst is. Algemene verlichting voor tijdens het douchen ’s morgens of gebruik maken van het toilet, taakverlichting voor zaken als scheren of opmaken in de spiegel of sfeerverlichting voor ontspanning en romance ’s avonds.

Vervolgens moet worden gekeken naar de plaatsing van de verschillende type verlichting. Een handigheid hierbij is om een lichtplan te maken voor je badkamer. Teken een plattegrond van de badkamer en ga na welk type verlichting je waar wilt terug laten komen. Gebruik bijvoorbeeld spots als basisverlichting, wandarmaturen voor sfeerverlichting en spiegellampen voor taakverlichting. Door gebruik te maken van een diminstallatie kan gemakkelijk worden geschakeld tussen functioneel licht en warm sfeerlicht.


De Modular Nomad Linestra Short

Belangrijk bij het uitzoeken van de juiste badkamerverlichting is de IP waarde. De IP waarde bestaat uit twee kengetallen. Het eerste kengetal drukt de waarde waarin het product is beschermd tegen het indringen van stof van vaste vreemde voorwerpen uit, het tweede kengetal staat voor de mate waarin het product is beschermd tegen vocht. De badkamer is in te delen in drie zones, namelijk:

Zone 1: direct boven het bad of in de douchecabine – IP67

Zone 2: binnen 60 centimeter van de douchecabine of wastafel – IP44

Zone 3: overige ruimte in de badkamer – IP21

Zone 1 zijn de vochtigste plekken in de badkamer. Producten die hier geplaatst worden hebben een IP waarde van 67 nodig. Deze waarde geeft aan dat het product volledig is beschermd tegen stof en waterbestendig is. Zone 2 is voor plekken rondom vochtige plekken. Hier mogen producten worden geplaatst met een IP waarde van 44. Deze zijn spatwaterdicht en beschermd tegen spitse voorwerpen. Voor de overige ruimte in de badkamer, zone 3, zijn producten met een IP waarde van 21 geschikt. Dit houdt in dat zij tegen een stootje kunnen, bijvoorbeeld een per ongelijke aanraking, en drupdicht zijn.

Posted in: Tips & Advies