Veelgestelde vragen

Lichtbron meegeleverd?Worden armaturen inclusief lichtbron geleverd?

Dit verschilt per merk en binnen het merk verschilt het per model. Over het algemeen wordt de lichtbron niet meegeleverd wegens Europese regelgeving. In sommige gevallen is dit wel het geval, denk aan bijvoorbeeld armaturen met een vaste LED. Wij proberen altijd duidelijk in de productinformatie aan te geven of de lichtbron inclusief of exclusief is. Daarnaast adviseren wij altijd per product een aantal geschikte lichtbronnen die direct mee te bestellen zijn vanaf de productpagina.

Reparatie en onderdelen?


 

Help mijn armatuur is kapot, wat nu?

Ook bij design verlichting wil het weleens voorkomen dat er na verloop van tijd wat kapot gaat naast de lichtbron. In veel gevallen is dit op te lossen door een nieuw onderdeel te bestellen. De meest relevante onderdelen zijn te vinden op onze website onder het kopje onderdelen. Staat het juiste onderdeel er niet tussen en is het armatuur geleverd door LightBrands? Vul dan dit onderdelenformulier in en stuur deze naar onze klantenservice. Op dit moment leveren wij enkel onderdelen en repareren niets met uitzondering van onderdeel 14 voor de Artemide Tolomeo tavolo, lettura en terra. Neem voor reparatie contact op met onze klantenservice voor beschikbaarheid en een afspraak. Het onderdeel zelf vervangen? Klik hier voor de instructies.

Halogeen of gloeilamp vervangen door een LED lichtbron?


 

Waar moet ik opletten als ik mijn oude lichtbronnen vervang voor LED lichtbronnen?

Halogeen en gloeilampen faseren langzaam uit en worden vervangen door de energie zuinige LED lichtbron. Er zitten alleen een aantal haken en ogen aan deze overgang, dit heeft vaak te maken met de dimmer. Is het armatuur gekoppeld aan een aan/uit schakelaar dan is het over het algemeen mogelijk direct over te stappen op LED. Waarom levert de dimmer dan vaak problemen op in combinatie met LED? Dit heeft te maken met het minimale wattage dat een dimmer nodig heeft om goed te functioneren. Bij halogeen en gloeilamp dimmers zie je vaak een minimaal wattage van 60 watt en een maximaal wattage van 500 watt. Bij een dimmer met deze waarde is het dus van belang dat de lichtbronnen aangesloten op deze dimmer samen minimaal 60 watt opnemen. Ligt die waarde lager dan 60 watt dan kunnen lichtbronnen gaan brommen of knipperen en kan uiteindelijk de lichtbron kapot gaan. Het komt ook voor dat de dimmer hierdoor kapot gaat. Dit is belangrijk om te weten omdat het wattage van LED lichtbronnen vele malen lager ligt (vaak tussen de 4 en 8 watt) dan die van halogeen of gloeilampen. De overstap maken naar LED en het liefst kunnen dimmen? Controleer dan eerste altijd de volgende punten voor aanschaf van een LED lichtbron:

  • Is de dimmer geschikt voor LED? De meeste LED dimmers hebben een minimaal wattage van 0.
  • Is de LED lichtbron dimbaar? Bekijk hiervoor de extra informatie van de desbetreffende lichtbron.
  • Op welke manier wordt de LED lichtbron gedimd? Naast het minimale wattage is het van belang om na te gaan hoe de LED lichtbron gedimd wordt en of de dimmer dit ondersteund. Dimmen kan middels fase af/aansnijding, dali, push, 0-10v en 1-10v. De door ons geleverde lichtbronnen worden middels fase af/aansnijding gedimd. Dit is ook terug te vinden in de extra informatie van de desbetreffende lichtbron (alleen van toepassing bij wanddimmers).

Blijkt de dimmer niet geschikt te zijn voor LED dan adviseren wij eerst een geschikte LED dimmer te plaatsen voor de overgang naar LED. Op de website van Segula maar ook op die van Vintage Ledlight zijn lijsten beschikbaar met geschikte en geteste dimmers in combinatie met hun lichtbronnen. Blijkt de huidige snoerdimmer niet geschikt te zijn voor LED dan staan hier geschikte LED snoerdimmers.

Advies nodig over een dimmer of LED lichtbron? Neem dan contact op met onze klantenservice.